Автоматизиране на управлението на личните ви финанси – опасности

Бъдещето е сега, както се казваше в една реклама и това се отразява на управлението на личните ни финанси. В този смисъл, все повече възможности се откриват пред модерния човек да автоматизира управлението на личните си финанси. След като интернет-банкирането, депозирането, плащането на сметки онлайн, премахват излишния стрес от чакане на гишета и носят чисто практически ползи за потребителите, то има и опасности свързани с пълната автоматизация на управлението. Ето три от тези опасности, на вашето внимание.

Автоматизацията е създадена за улеснение на клиентите и на служителите, но прекаленото удобство може да ви направи мързеливи. Точно както много уреди в домакинството спестяват нашите усилия, така и при управлението на парите ни, модерните технологии спестяват менталната ни енергия. Това обаче е нож с две остриета, защото постепенно губите инстинкта си да пестите парите си, да харчите разумно, да следите сметките си и да спестявате.

Когато съвременните технологии биват рекламирани, че отстраняват възможността за човешка грешка, всъщност това не значи, че няма шанс да бъдат правени и компютърни грешки. Още повече модерните хакери са изпечени в пробивите си на сметки и може да се случи да се промъкнат там където сигурността е била гарантирана.

Много хора бъркат финансовата автоматизация с пълното освобождаване от отговорност. Това обаче не е така. Финансовият свят е динамичен и институциите, на които сте поверили парите си и тяхното управление също се променят, за да отговарят на трудностите и заплахите от най-различни проблематики. В този смисъл е добре да следите на седмична база, движението на сметките си, как ви таксуват банките, различните банкомати, какво се случва когато пазарувате онлайн и т.н. Ако не правите това, има опасност да изгубите как някои малки такси са се променили и така ще се чудите защо имате по-малко пари когато ви трябват.

Автоматизацията е нещо добро, но запазете отговорността към вашите лични финанси. Все пак сте работили дълго време за парите си и е добре да ги управлявате адекватно и балансирано.

Източник: https://krediti24.com