Банков заем или микрокредит

Във всяко семейство има ситуации, когато спешно възниква нужда от пари. Това може да е всяка една непредвидена ситуация – колата да се повреди, пари за лечение и други неща от подобен характер. Опитвате се да вземете назаем от роднини или приятели, но сте ударили на камък. В този случай единственият начин за справяне с проблема е да се обърнете към кредитна институция.

Освен банките и стандартните им потребителски кредити, на финансовия пазар вече има и достатъчно микрофинансиращи организации, чиято дейност е да осигуряват на потребителите спешни кредити, така наречените „пари до заплата“. Такива компании са много популярни и това изобщо не е случайно. При спешна нужда от пари, понякога банковото кредитиране, което е далеч по-тромаво, в сравнение с бързите кредити, не ни върши работа. Ако парите ви са нужни веднага, едва ли ще останете очаровани от идеята да хукнете да събирате документи, да доказвате доходи и в нередки случаи да уговаряте приятели да ви станат поръчители.

Освен това, има доста ситуации, при които банките могат да ви откажат кредитиране. Разбира се, ако разполагате с достатъчно време, можете да кандидатствате на много места и тогава вероятността да получите помощ е доста по-голяма. Но често пъти хората не разполагат с дни, а парите им са необходими веднага.

Фирмите, които предлагат бързи кредити, са в състояние да отговорят на вашето заявление в рамките на минути. Също така бързо ще получите и средствата, при едно евентуално одобрение. А що се отнася до самото одобрение на кредита, там вероятността да ви откажат е много по-малка, в сравнение с банките. Защото става дума за съвсем различен тип кредит, който си има свои специфики и който се отпуска според собствени правила. За небанковите финансови институции е характерно, че предлагат кредити на по-високи лихви. Тъй като те са много либерални в отпускането на кредити, като разрешават финансиране дори и на хора с лоша кредитна история, необходимо е по някакъв начин да компенсират големия риск, който поемат. Именно затова и там лихвите са по-високи.

Колкото до вашия личен избор, то всичко зависи от конкретната ситуация. Ако можете да получите кредит на по-ниска лихва, направете го. В противен случай трябва да избирате или оскъпяване на заема, или да не теглите кредит изобщо. Това вече може да реши всеки сам за себе си.