Електронната търговия у нас непрекъснато расте

В сравнение със западно-европейските страни, у нас електронната търговия е все още с малък дял, но по последни данни расте с все по-бързи темпове. На конференция „Успешни стратегии за ел. търговия” специалисти от водещи български и международни компании съобщиха, че през миналата година оборотът на ел. търговията в България възлиза на едва 1,3 на 100 от общия обем на продажбите, но за сметка на това ръстът е 14 на 100, докато в цяла Европа ръстът на ел. търговията е 12 на 100.

По данни на Евростат през 2016 година онлайн са пазарували милион и триста българи. Данните сочат, че най-много са се продавали дрехи и обувки – 61%, 41% са резервациите за хотели в страната и чужбина, а на трето място са онлайн продажбите на електроника – 39%.

81% от българите предпочитат да пазаруват през Интернет като за целта използват лаптоп, а плащането извършват при получаване на поръчката. Към днешна дата онлайн пазаруването у нас в сектора на „бързооборотните стоки” е на стойност близо 20 млн. долара. Този процент е 0,1 на 100 от общите продажби, а в Западна Европа е 3,9 на 100.

Колкото до начините на доставка, данните сочат, че доставката до вкъщи е една от най-предпочитаните, както и офис на еконт. В тази насока за в бъдеще се очакват много иновации – като доставка с хибриден автомобил, с дрон или с робот. В много западно-европейски страни потребителите сами посочват мястото на доставяне на своите избрани продукти онлайн. Това е т. нар. доставка „click&collet”, при която потребителят сам отива да си вземе стоката, след като и сам е посочил точката на получаване. Това може да бъде в поща, метростанция, дори шкафчета в магазини, а едни от най-удобните са т. нар. drive-thru места. За „бързооборотните стоки” този вид доставка е изключително удобна и към момента точките на получаване непрестанно се увеличават.