Как да реализирам печалба от луксозен имот, който притежавам, но не ползвам

Има немалко хора, които разполагат с луксозни имоти у нас, но поради една или друга причина не могат да ги ползват. Може да става дума за луксозни ваканционни имоти в морето или планината или такива, които са били ползвани за жилище, но поради някаква причина хората вече не живеят в тях. Така те имат един празен луксозен имот, на който често плащат данъци, а може би и такси за поддръжка и логично в даден момент идва въпросът дали не могат да реализират някакви приходи от този актив? В тази статия сме разгледали основните стъпки за това какво могат да направят всички, които са в такава ситуация.

Нещото, което е абсолютно задължителна стъпка, която само ще споменем е, че имотът трябва да се поддържа. Дали ще говорим за луксозни къщи под наем в София или луксозни апартаменти в София за продажба е важно самият луксозен имот да е направени нужни ремонти и поддръжка. Няма по-тъжно от едно качествено, но занемарено жилище.

Вижте дали искате да се разделите с жилището или не

Това е първото и най-важно решение, което трябва да вземете. Искате ли да реализирате продажба или просто искате да дадете жилището под наем? Ако отговорът е вторият – говорим за краткосрочно или дългосрочно отдаване под наем? Например – имате апартамент в нов жилищен комплекс в София. Старият ви луксозен мезонет остава празен, но не искате да се разделят с него. Бихте ли го пуснали на квартиранти за период от месеци или дори години? Ето и друга ситуация – имате луксозен ваканционен имот на морето, в който ходите за месец през активния сезон през август. Бихте ли го давали за нощувки на туристи? Всяко такова решение има и съпътстващи детайли по него като почистване, поддръжка, ремонти и други подобни.

Ориентирайте се и проучете пазара

След като вече сте решили какво да правите може да огледате какво се случва на пазара – какви имоти се предлагат, на какви цени и да видите срещу каква конкуренция излизате. Това важи най-вече ако ще предлагате луксозния имот под наем. Търсете в тематични категории – “луксозни къщи под наем софия” или “луксозни апартаменти в софия под наем”. Така ще можете да добиете представа за общата картинка.

Galardo Real Estate е френска агенция за недвижими имоти, работеща на българския пазар. Основите на агeнцията са положени пpeз 2007г. като резултат от години работа и мнoгo ycпeшни cдeлĸи и дoвoлни ĸлиeнти. Може да разгледате офертите на Galardo за имоти под наем от тук: https://galardo.bg/rent

Потърсете специалист за консултация

Има още една междинна стъпка, която е свързана с консултация със специалист. След проучването на пазара в главата ви ще изникнат въпроси. Няма нужда да гадаете. Потърсете някой добър брокер, който да ви даде съвет. Така ще си спестите много главоболия и грешни стъпки.

Вижте дали трябва да правите някакви подобрения по него

Преди да започнете активно да предлагате за продажба или наем недвижимия си имот е добре да видите дали има нужда от някакви подобрения по него – боядисване, смяна или поправка на ел.ключове и контакти, дали всичко с ВиК е наред и други дребни детайли. Добре огледайте дали някъде няма прокарал мухъл, особено ако не живеете в жилището вече.

След като и тази стъпка е налице може активно да започнете да предлагате луксозния имот под наем или за продажба.

Разгледайте всички оферти за луксозни имоти под наем и за продажба от сайта им: https://galardo.bg/