Къде в София цените на имотите са под 1000 евро за кв.м.

Апартамент в София излиза най-скъпо в кварталите “Иван Вазов”, “Лозенец”, “Изток” – 1800 евро на кв. м, следват ги имотите в центъра и “Яворов” – 1640-1680 евро на кв. м. Именно там е и най-голямото поскъпване през първите три месеца на тази година, показват данни на Имотека.

Само в три квартала цената на квадратен метър е под 1000 евро. Най-ниски са цените на жилищата в „Дружба“ – 930 евро на кв. м, но в началото на тази година и там има поскъпване с близо 3 на сто. Следват ги тези в „Надежда“ – 958 евро на кв. м с ръст от над 5% и Люлин – 976 евро на кв. м, с близо 7% поскъпване за първите три месеца на 2021 г.

Цените на жилищата продължават да изкачват нови върхове, разбивайки прогнозите на анализаторите за умерен темп на поскъпване на апартаментите. Само за третото тримесечие на 2007 г. средната цена на квадратен метър жилищна площ в страната се е повишила със 7.5% и е достигнала 1118 лева (571 евро), потвърждава тенденцията и традиционното изследване върху пазара, провеждано от Националния статистически институт.

Най-драстичен е скокът в столицата (7% за периода януари- март 2021), където средната цена на жилищата вече достига 1000 евро на кв.м. За сравнение, към началото на годината според официалните данни на статистиката осреднените стойности на апартаментите в София са отчитали 710 евро на кв.м. (Още за данните на НСИ на стр. 42-43)

Въпреки безпрецедентния ръст на цените търсенето остава стабилно. На купувачите обаче все по-често им се налага да правят компромиси по отношение на параметрите на търсения имот, веднъж поради неспокойния като цени пазар и втори път поради свитото предлагане. В момента дори цените на панелните жилища, чието състояние е приемливо, в столицата са се надигнали до нива, близки до 1000 евро. В район като “Надежда” например апартаментите от този тип строителство се предлагат около 958 евро на кв.м, но предлагането се изчерпва с едва няколко оферти. В “Люлин”, където има най-много предложения, цените на панелните жилища се движат средно около 976 евро на кв.м, а в “Младост” – приблизително 1250 евро на кв.м, но и тук, както и в “Надежда”, броят на офертите е силно ограничен.

И за трите столични квартала цените на старите апартаменти от този вид строителство се припокриват с тези на новите проекти. За “Надежда” най-ниската цена на новостроящо се жилище в момента е 610 евро на кв.м, като тази цена е за имот в сграда, чийто пусков срок е краят на 2021 г. Пак в същия район, но на цени от 950 евро на кв.м, се предлагат и жилища в сграда, чието строителство предстои.

В “Младост” предложенията за апартаменти ново строителство започват от 700 евро на кв.м за имоти в сграда с акт 14, за да достигнат до 1250 евро на кв.м за жилища в сграда, която към момента е “на изкоп”. Не по-различно стоят нещата и в останалите столични райони.