Пречки, които могат да възникнат от страна на авиокомпанията и какво трябва да знаете за Вашите права

В този материал ще споделим повече за пречките, които могат да възникнат от страна на авиокомпанията и какво трябва да знаете за вашите права. Екипът на ClaimHelp са специалисти в тази сфера и освен подпомагането на пътниците в борбата с авиокомпаниите, техен приоритет е и запознаването им с правата им. В допълнение към това трябва да сте наясно и с правото си на грижи в случай на отказано качване.

През 2004 г. в Европа е създаден Регламент 261 (ЕО 261) с идеята да се установят общи права за обезщетение на пътниците в полета и помощ в случай на отказ за качване. Сумата на компенсацията може да варира между 250 и 600 евро. Колкото и неприятно да звучи, трябва да се има предвид, че авиокомпаниите много често умишлено заблуждават своите пътници за причината за възпрепятстваното пътуване с цел да избегнат плащането на обезщетения.
Освен държавите-членки на Европейския съюз, Регламентът включва Исландия, Норвегия, Швейцария, Френска Гвиана и Мартиника, Майот, Гваделупа и Реюнион, Сен-Мартин, Мадейра, Азорските острови и Канарските острови и обхваща всички полети, заминаващи от Европейския съюз . Той изключва Фарьорските острови, остров Ман и Нормандските острови. Ако даден полет заминава извън ЕС, но трябва да пристигне в ЕС, регламентът ще го обхване само ако авиокомпанията, която извършва полета, е базирана в ЕС.

Питате се защо да изберете ClaimHelp за ваш представител при пропуснато прекачване на самолет? На първо и най-важно място, вие няма да заплатите нищо, докато не получите законово полагащото ви се обезщетение, ще спестите време и нерви, докато те преговарят с авиопревозвача от ваше име и не на последно място, не ви трябват задълбочени юридически и авиотехнически познания, но всичко, което научите, ще ви бъде винаги от полза.
Как ще процедират те? Щом изпратите всички необходими документи свързани с полета ви на техния имейл, те ще поемат комуникацията с авиопревозвача, а при нужда ще предприемат съдебни или административни мерки (с изричното ви съгласие, разбира се), докато накрая не получите полагащото се обезщетение за отказаното качване. Можете да се свържете с ClaimHelp чрез техния уебсайт www.claimhelp.eu, където има изградена леснодостъпна платформа за регистрация на претенция при проблем с вашия полет.