#4 ценни съвета как да поддържате косата си чиста и спретната

Косата е важна част от цялостният външен вид затова е добре да я поддържате чиста, подстригана, но да не прекалявате. Проблемът е, че честото миене изтощава и отнема блясъка действа неблагоприятно на гривата. Хлорираната вода и шампоаните пресушават косъма, стимулирайки по-интензивната работа на солните жлези. За щастие има начини косата да се поддържа бляскава и жизнена без ежедневно миене.

1. Стоп на всекидневното миене

Мазните коси се поддават на „превъзпитание”. За начало спрете да ги миете всеки ден. Естествено, в преходния период прическата няма да изглежда много приятно, затова планирайте промяната по време на отпуск. Постепенно интензивността на работа на солните жлези намалява, тъй като не се налага всекидневно да възстановяват баланса на кожата след измиване на главата. Косата ще изглежда чиста и лъскава за по-дълъг период от време.

2. Лимон, портокал и ръжен хляб

Ако не можете да се откажете от ежедневното измиване, то поне изберете щадящ шампоан. Четете внимателно етикета и купувайте основно продукти, които не съдържат сулфати. Другият вариант е да заложите на народните средства. За нормализиране работата на солните жлези прибавяйте във водата лимон (1-2 супени лъжици на литър) или отвара от портокалови корички.
Ефикасно средство срещу омазняването на косата е и маската от ръжен хляб. средната част се залива с гореща вода и се изчаква до пълното размекване на хляба. Получената смес се нанася върху кожата на скалпа и по дължината на косата. Главата се затопля с найлон и хавлиена кърпа, а след 20 минути маската се отмива с топла вода.

3. Не използвайте често сешоар

За да запазите косата чиста по-дълго време, са се въздържайте от прически с помощта на сешоар, маша или преса. Те изсушават косата – за да се възстанови нормалното й състояние, солните жлези започват да отделят повече секрет и косите бързо се замърсяват. Дългото излагане на слънце, къпането в морето или басейна без плувна шапка също способстват за изсушаването на косата.

4. И още нещо

По-рядко прокарвайте ръка през косата или докосвайте прическата си. В течение на деня върху ръцете се задържат прах и различни замърсявания. Пооправяйки бретона или подреждайки къдриците си, вие просто ги пренасяте върху гривата. Също така не забравяйте периодично да миете четките и гребените си.
Така косата ви ще бъде по-здрава и чиста, а самочувствието – на шест!