6 съвета преди да отворите спестовна сметка

 Клишето че спестовната сметка е сигурен начин да запазите парите си за бъдещи нужди, работи. Макар че няма да изкарате много пари от това, че парите лежат на влог, то със сигурност това ще са ви необходими средства в една или друга посока. Ето шест съвета, които може да са ви полезни преди да отворите депозитна сметка.

Първата стъпка е да сравните офертите от банките, които сте проучили. Важно е да прегледате лихвените проценти, таксите, минималните изисквания за салдо и други услуги. Спестовните сметки не плащат много, така че всички такси най-вероятно ще се хранят с парите, които сте депозирали, затова търсете добър баланс в предложенията.

Можете да потърсите алтернатива на банковия депозит в така наречените кредитни дружества или peer-to-peer инвестиции. Този модел, в който искате да спечелите повече от спестяванията си работи и в България, но може би ще ви трябва консултация с финансов експерт, за да придобиете повече яснота.

Третата стъпка вече трябва да е насочена към окончателния избор на финансовата институция или дружество, което напълно отговаря на нуждите ви. Най-общо още в началото трябва да търсите е да имате сметка, която можете лесно да обслужвате и с която да се разпореждате бързо при необходимост.

Четвъртата стъпка е запознаване с конкретните условия и изисквания от избраната финансова институция. Трябва да подготвите идентификационните си документи и другите, които банката или кредитната компания ще изисква.

Петата стъпка е окончателният избор – подписването на договора и отварянето на сметката.

Шестата стъпка е да заредите сметката с първоначален депозит, който може да е конкретно с парите, които са ви довели до този момент, тоест по-голяма сума, или просто да инвестирате минимално изискуемата сума, която в последствие можете да надбавяте.

Източник: https://www.doe.bg