Бизнес етикет – необходимост или …

You never get a second chance
to make a GREAT first impression

Играта на думи (втори шанс – първо впечатление) в тази популярна американска сентенция ни хваща неподготвени – защо “впечатление”, защо “шансове”, защо “първо” … Какво толкова вярно има в това?
…И едновременно с това ни кара да изпитаме страх. Или по-скоро нещо като срам, спомняйки си поне един от случаите в нашия живот, в който сме се проявили като пълни простаци, или още по-лошо – непрофесионалисти.

Не можете да се сетите за такива случаи във вашия живот? Ще ви помогна.

  • Как се почувствахте, когато на онова парти преди няколко години, срещнахте г-н Едикойси и в продължение на цели пет минути му досаждахте с така “важната” тема за вашето главоболие, в резултат на което той ви гледаше доста озадачено и едновременно с това незаинтересовано?
  • А когато срещнахте вашия шеф преди седмица случайно на улицата с млада дама и го попитахте директно не би ли ви представил съпругата си? (тя в същност дали му беше съпруга или просто приятелка)?
  • Какво стана с онова ваше толкова важно писмо за последната сделка? Не получихте отговор? Може би са виновни правописните грешки, които секретарката ви е допуснала, а вие нямахте време и нерви да оправите?
  • Боже, какви погледи събирате с тази къса пола! Но тя дали ще ви помогне там, където отивате – на работна среща с евентуалните ви бъдещи партньори?business
  • Спомняте си сигурно уикенда, през който се чувствахте ужасно, четейки многобройните гневни и обидни слова от страна на хора, получили 5 мегабайта рекламна информация от вашата секретарка? Подобна реакция имаше и онова писмо с допълненията от 15 страници, които пак от вашия офис бяха пуснали на 76 фирми по факса?
  • И онзи грейпфрут. Няма да го забравите, нали? Така се изложихте в Лондонския частен клуб, когато вашия домакин ви поръча този иначе много популярен плод, но леко запечен и с лъжичка до него. Как ли да го изядете?
  • Не по-малко лошо бе положението ви, когато вашата колежка ви докладва за свършена работа и точно дни след това забравихте и не оценихте резултата и нейното участие, а само смотолевихте разсеяно ” А, така ли? Бях забравил.”

Познахте ли се вече? Поне една от тези ситуации ви е позната.

Както и да е. Тези посочени ситуации са грешки, които всеки нормален човек може да допусне. Особено, ако не знае правилата.

Защото тук става дума за правила, правилата на играта “Общуване между хората”.

Някъде имаше едно определение на етикецията, което гласеше нещо подобно:

“Етикетът е съчетание от традиции, основани на учтивостта, ефикасността и логиката, които са еволюирали през вековете. Той ви предоставя система, в която да оперирате. Мислете за етикета като за правила на някаква игра.”

Тези правила ви дават възможност да наредите картите си по-добре, да спечелите, да съберете нови точки.

Освен печалбата в играта, тази система от правила може да ви послужи и за да знаете не само какво да спазвате, а и какво и кога да нарушавате.

Освен това ще бъдете силни в различни житейски ситуации, в които ще се справяте с предизвикателствата и така отново ще бъдете едни гърди напред – и в службата, и в живота.

Освен това ще се почувствате по-добре, ако знаете как да изядете онзи грейпфрут, а пък и няма да седнете на шведската маса, дори тя да е напълно свободна.

Говорим за тези велики правила. Но в крайна сметка кои са те и има ли списък или набор от определени такива, които ще са ви напълно достатъчни?

От къде идва думата “етикет”?

Думата “етикет” идва от френски (etiquette) и първоначално е означавала някаква маркировка, знак, поставен на кол за определяне на границите на полето. По-късно под “етикет” са започнали да разбират някакъв указателен знак, поставен върху някаква стока или бележка.

Древното значение на думата “етикет” за обозначаване на границите и следващото – за отбелязване на нещо на бележка се съчетават в едно, когато придворните в епохата на разцвета на абсолютизма в двореца Версай въвеждат етикетите: бележки с указания, относно непрекъснато усложняващия се дворцов церемониал.

“Церемониал” – самата дума показва, че понятието “етикет” има строго определено място – там където става дума за официални и дворцови обноски. И до днес етикетът си остава полезно средство в качеството си на протоколни предписания на правителствено равнище, с цел улесняване на срещи в рамките на международната държавна политика.

Каква връзка има това с нас? Нашето ежедневие не предполага спазването на такива строги правила на поведение. Едва ли на всеки от нас ще се случи да отиде при английската кралица и да си купува специална шапка от специалния магазин в Лондон. Едва ли ще се наложи на много от нас простосмъртните да се справяте сами в такава ситуация – за наше щастие има специални служби по протокола, които съдействат при такива случаи.

И все пак – каква е връзката с нас? Защо говорим за етикет при обикновените хора?

Защото етикетът или добрите обноски са полезно средство, което е в състояние да направи малко по-приятно нашето съвместно съжителство, средство, което ни дава увереност да се справяме със ситуации и хора тактично, дипломатично и с уважение – неща наистина важни за всички хора на земята.

Не по-маловажни са правилата на етикета и по отношение на бизнес взаимоотношенията днес.

В деловия свят не е достатъчно да знаете много в професионалната си област. Умението да се разбираш с другите, да демонстрираш добри маниери и да създаваш комфорт за останалите става все по-важно. Без тези умения бизнесът ви може да пропадне. Тъй като днес стоките и услугите вече не се различават толкова много, именно начинът, по който се отнасяме с клиентите и партньорите си, често определя дали те ще изберат точно нашата фирма. Учтивото професионално поведение се превръща в основен компонент на качеството.

Но защо е необходимо пак да учите как да се държите, как да се обличате, храните и говорите по телефона, след като това са умения, отдавна усвоени, още от детските години?

Защото е необходимо да се представим по най-добрия начин, а маниерите ще окажат влияние върху това, как ви възприемат другите, и то независимо от длъжността, която заемате в компанията.

Защото светът се променя всеки ден и правилата на поведение се променят с него.

Вижте и статията: Как да стана богат ?

И не забравяйте:

You never get a second chance to make a GREAT first impression.