Как да се справим с въпросите по време на интервю за работа

Въпроси за интервю за работа

Ето ви и вас, седите сам в стая, изправен пред цяла глутница вълци.

Или лъвове?

Или може би тигри?

Или пък комисия от работодатели, готвещи се да ви засипят с въпроси?
Нещата, обаче, не са изобщо толкова страшни, колкото ви се струват първоначално. И ако се питате как да се справите с толкова много интервюиращи наведнъж, то отговорът е простичък – елиминирайте ги един по един.

Преценете и обмислете ситуацията

За начало трябва да имате предвид, че хората, които ви интервюират, било то част от комисия или от управителен съвет, са различни индивидуалности, обединени от една цел, а именно – да назначат най-подходящия човек за работата. В същото време, обаче, всеки от тях си има свои интереси и отговорности в компанията, което ще определи и въпросите му към вас.

Например, мениджърът по човешките ресурси ще иска да разбере дали ще се впишете в екипа, а счетоводителят – дали сте достатъчно оперативен, за да се справите с бюджетите.

Подгответе се за стандартните въпроси

Интервютата за работа са обикновено формални и добре организирани, като се използва стандартен набор от въпроси за всички интервюирани. Подобен тип интервю се използва най-често в академични среди или при кандидатстване за държавна работа или висок управленчески пост. Което разбира се не изключва използването му във всички други области.

Бъдете спокойни и вярвайте в себе си

При явяване на подобен тип интервю е важно да не губите самообладание и да поддържате контакт с очи. Гледайте в очите онзи човек от комисията, който ви задава въпрос. При отговора си продължете да го гледате в очите около 30 секунди, след това се опитайте да срещнете погледа на всички други интервюиращи. Накрая на интервюто трябва да сте сигурни, че сте осъществили контакт с всеки един член от комисията.

Доброто и лошо “ченге”

Друг тип интервю с повече от един запитващ е интервюто с „лошото и доброто ченге”. При него запитващите обикновено са двама, като единият задава въпроси, а другият си води записки, като си сменят ролите по време на самото интервю. Този похват може да ви обърка, особено ако двамата имат различни стилове на задаване на въпроси – единият може да се държи много любезно, а другият да е по-рязък или настойчив. Единственото, което трябва да запомните при подобна ситуация, е, че двамата са ръководени от обща цел и трябва да се отнасяте с тях равностойно, без да показвате пристрастия към единия или другия.

Предварителна подготовка за интервюто

Без значение от типа интервю за работа, най-добрият съвет е да се подготвите предварително. Когато сте разиграли интервюто в ума си и сте си подготвили отговорите, ще се чувствате подготвени и значително по-уверени, без значение пред колко човека ще се изправите.
Накрая един полезен съвет, който не е зле да запомните – уверете се, че сте взели визитните картички на всеки от комисията, за предпочитане преди започването на интервюто, за да можете да се обръщате към всеки член на комисията поименно.