Инвестиционни съвети, които трябва да знае всеки

Важни инвестиционни съвети, които ще Ви спасят от загуби

Допускането на грешки е част от процеса на обучение. Здравият разум винаги отделя добрия от лошия инвеститор, макар, че и едните и другите грешат. Да си перфектен в инвестирането е прекрасно , но е почти невъзможно. Ето защо е добре да се знаят най-разпространените грешки, които се допускат, за да не тръгнете по пътеката на губещите. Тук ще посочим някои от основните инвестиционни грешки .

Покупка на акции, облигации и други финансови инструменти, чрез използване на МАРДЖИН.

Марджина е използване на заемни средства /кредит/ за покупка на акции. Марджинът ви помага да спечелите много пари , като и да увеличи прекомерно загубата ви.

Ако сте нов инвеститор, не ви съветваме да търгувате на марджин, защото може с голяма сигурност да формирате огромен дълг срещу нищо.

Запитайте се дали сте готов да купите акции с парите от вашата кредитна карта ?

При използване на марджин трябва да упражнявате много стриктен мониторинг върху позициите си, тъй като малки отклонения в цената могат да донесат големи загуби. В такива случаи Вашият брокер може да продаде активи, за да възстанови натрупаните от вас загуби.

Изводът е : прилагайте марджин търговия само когато познавате и разбирате всички аспекти, включително и опасностите.

Извършвате емоционални покупки, като използвайки необосновани съвети.

Мислим, че всеки е правил такива грешки в инвестиционната си кариера. Може би сте чували ваши близки или приятели да говорят за акции които ще купят, носейки им големи печалби или пък за компании които пускат страхотни продукти. Да, тези приказки може и да са верни, но това не означава автоматично, че и вие трябва да купите и да се обадите на брокера си веднага. Понякога за вземане на подобни решения могат да ви провокират даже и интервюта на професионалисти по телевизията. Но реално това може да е една поредна пикантерия за деня. Помнете, че купувайки под влияние на медийни съвети е равносилно на играта на хазарт. Ако информация или оферта ви грабне ума, то първото нещо е да „напишете домашната си „, или с други думи да направите проучвани и изследване на това което сте чули. Трябва да сте на ясно какво купувате и защо. Трябва да съберете информация и факти, за да обосновете решението си. Идеално би било да получите съвет или мнение от инвеститор или от финансов анализатор, но не и сляпо да ги следвате.

Практикувате Day Trading или държите позиции за няколко часа в рамките на един ден.

Отварянето и затварянето на покупки /позиции/ в рамките на деня е високо рискова и силно спекулативна дейност. Тази опасна игра се практикува от изключително опитни инвеститори и професионалисти, която между другото изисква и скъп софтуер. Все пак има и други /не толкова екстремни/ методи за правене на пари.

Покупка на акции, които изглеждат евтини.

Това е една много често допускана грешка. Сравнява се най-ниската с най-високата цена за период от 1 година. За да не бъдете подведени, трябва да се направи анализ и да си отговорите защо цената пада ? Възможни причини мога да бъдат – влошаване на фундамента на дадена компания / анализ на баланса – активи, пасиви; анализ на отчет за приходите и разходите, анализ на паричните потоци и т.н./; оставка на главния изпълнителен директор; увеличаване на конкуренцията в даден бранш. В повечето случаи има силни фундаментални причини за спад в цената. Трябва да търсите и да инвестирате в компании, които ще имат постоянен ръст и в бъдеще.

Подценявате Вашите възможности.

Някои начинаещи инвеститори вярват, че те никога не могат да изпъкнат като такива, защото пазарите са резервирани за истинските инвеститори . Това тяхно усещане въобще не е вярно. С малко отделено и посветено време на обучения и изследвания, начинаещите инвеститори могат да постигнат знания и опит, за да могат да контролират собствения си портфейл и инвестиционни решения, като и да бъдат печеливши членове на инвестиционното семейство. Запомнете, че повечето неща в инвестирането са придържане към здравия разум и чувството на рационалност. Вие имате потенциал да станете успешен, индивидуален инвеститор, ако се придържате към правилата на играта. Всеки малък инвеститор с добра и силна инвестиционна стратегия има шанса да бъде на пазара и даже да го победи.

Никога не подценявайте вашите възможности и вашият собствен потенциал. Не допускайте, че вие няма да сте успешен участник на финансовия пазар.

Купувате акции без да имате в предвид цялостната картина на местния и на международните финансови пазари.

Изключително важно е да гледате мащабно /от високо/ какво се случва на финансовите пазари и какви новини се генерират от там.За всеки инвеститор е от огромно значение качествения анализ, който той трябва да направи преди инвестицията. Това означава, че трябва да съберете информация относно експертизата на мениджмънта на дадена компания; икономическия цикъл; каква научно-изследователска работа извършва или не извършва компанията; качество на работната сила, която работи в компанията. Качественият анализ е различен от количествения, който се фокусира върху числата. Марката /бранда/ е също много ценна. Всеки в света знае за Кока-Кола, нали ? Финансовата стойност на марката се измерва в милиони и милиарди. Качественият и количественият анализи са едни от лесните и ефективни оценки за потенциална инвестиция.

Добре е да следите и техническите анализи, които се публикуват. Техническият анализ използва графики и други средства за да се идентифицират модели, предсказващи бъдещото движение на цените на акциите /или други финансови инструменти/. Техническите анализатори вярват, че историческото представяне на пазарите е индикатор и за бъдещите движения на същите тези индикатори.

Сравнявате загубите си със средният спад на пазара.

Често инвеститорите не искат да приемат простият факт, че са хора и са предразположени да грешат. Най–големите инвеститори също са грешили. Когато направите покупка или ваша вече печеливша инвестиция обърне тренда към загуба, то най-доброто, което може да направите е да приемете този факт. Най-лошото, което може да направите е гордостта ви да вземе приоритет и да задържите губещата позиция или още по-лошото е да купите още акции, защото цената им пада. Помнете, че бъдещото представяне на дадена компания няма общо с цената на която сте купили вашите акции. Вие трябва да оцените дали компанията е добра инвестиция за вас в бъдеще или не е . Ако не е добра инвестиция, то не губете време и преместете парите си в компания с по-добри перспективи. Когато сте изправен пред загуба, мислете рационално и действайте по най-подходящия за целта начин.

В заключение бихме казали следното:

Най-доброто, което бихте направили като индивидуален инвеститор, за да имате печеливш дългосрочен портфейл, е да се придържате към рационални инвестиционни стратегии, с които сте запознат и към които трябва да се придържате и да следвате. Ако търсите бързо забогатяване за кратко време, то трябва да опитате в Казино. Вашият инвестиционен портфейл ще расте, като отразява силата на вашите правилни действия.