Основни правила как да спестяваме пари

Започнете да управлявате парите си

Независимо дали финансите Ви са в не съвсем добро състояние или се справяте добре, винаги е добре да управлявате парите си. Знаете ли колко получавате, и къде отива всичко? Ако трябва, можете ли да намерите бързо пари – да платите неочаквана сметка например?

Нашите две лесни стъпки по-долу ще Ви помогнат да направите оценка на финансовото си състояние и, след като разберете къде стоите във финансово отношение, ще Ви дадат съвети за извличане на максимална полза от Вашите пари.

Първа стъпка: Направете оценка

Най-добрият начин да направите оценка на финансовото си състояние е да съставите бюджет – направете списък на всичко, което постъпва и къде отива.

Използвайте скорошни банкови извлечения и сметки, за дa може да съставите бюджета си точно.

Съвети за анализирането на финансовото Ви състояние

1. Не забравяйте отделни събития, като рождени дни, подаръци за Коледа, празници. Полезно е да се отдели месечна сума за тях.

2. Водете дневник на разходите си. Опитайте се да отбелязвате всяка стотинка, която изхарчите през месеца.

3. Преглеждайте бюджета си редовно. Ако обстоятелствата се променят – например, заплатата Ви се повиши или сметките Ви нараснат – отбележете това.

4. Ако нямате достатъчно пари, за да покриете разходите си, преценете какво може да спестите. Отидете на Стъпка 2 за идеи в тази посока.

5. Ако вече сте съставили бюджета си, вероятно бихте искали да използвате нашия инструмент за проверка на финансовото Ви здраве, за да поставим целите Ви по отношение на Вашите финанси и пътя, по който да ги постигнете.

Втора стъпка: Вземете меркиКак да спестим пари

След като вече знаете какво е финансовото Ви състояние, контролирайте парите си, за да извлечете максималното от тях

Направете така, че парите Ви да работят за Вас.

1. Независимо дали имате дългове, или сте сложили малко пари настрана, след като вече знаете финансовото си състояние, добра идея е да разберете дали има начин да печелите повече от парите си. Съветите по-долу може да Ви помогнат.

2. Ако имате дългове, не игнорирайте проблема – кажете на хората, на които сте длъжник, че имате проблем да им ги върнете – те ще имат начин, за да Ви помогнат.

3. Може да е възникнал проблем с дълга в начален стадий, ако откриете, че правите някое от изброените по-долу действия:

  • Използвате кредит, за да платите кредитни сметки.
  • Изкушени сте да вземете заем с цел изплащане на стари заеми и намаляване месечните вноски по изплащането на дълговете си.
  • Изплащате само минималните плащания, дължими по Вашата кредитна карта.
  • Използвате кредитната си карта, за да вземете пари в брой.

Внимавайте, когато вземате повече пари, за да изплащате съществуващи дългове, без да потърсите съвет – може да влошите нещата.

Проверете дохода си и вижте дали имате някакви данъчни облекчения, от които може да се възползвате.

Съставете бюджет за очаквани разходи като рождени дни и коледни подаръци. Опитайте се да спестявате всеки месец, за да ги поемете.

Преглеждайте бюджета си всеки път, когато има промяна във финансовата ситуация.