Как да започнем собствен бизнес?

Ако се питате “Какъв бизнес да започна?”, тогава четете по-надолу

Ако искате да започнете свой собствен бизнес, без да имате нещо конкретно предвид, вероятно се чудите какъв точно да бъде той. Не се захващайте обаче с някаква дейност, само защото някой ви е казал, че тя е доходоносна и сигурна.

Важно е да изберете и да започнете с този вид бизнес, който познавате най-добре. Това има много предимства, тъй като вече сте придобили необходимите умения и познания, създали сте лични и делови взаимоотношения с различни хора, които биха могли да ви помогнат да намерите финансиране, подходящ доставчик и дори бъдещи клиенти.

Ако искате да започнете бизнес, с който сте добре запознати и който харесвате, първо говорете с хората, с които сте работили за това какво е необходимо за стартирането му. Научете всичко относно началните и непредвидените разходи, необходимите финанси и какъв доход може да очаквате. Ако имате няколко бизнес идеи, но не знаете коя от тях да изберете, помислете къде вашите силни страни, умения и образование биха били най-полезни и приложими. Проучете пазара, за да разберете какъв тип бизнес е необходим в избраната от вас сфера.

Започване на бизнес в непознат промишлен отрасълЧовек с бизнес идеи

За съжаление, бързите печалби примамват много хора да стартират бизнес в непозната за тях сфера. Това е един от най-сигурните начини за провал.
Ако въпреки това искате да се занимавате с такъв бизнес, тогава най-добре е преди да започнете, да отделите известно време, за да научите всичко за него и продуктите или услугите, които смятате да предлагате.

Как да започнем свой собствен бизнес и кой би бил най-подходящ за нас?

Проучете и оценете Вашата бизнес идея

За да оцените дали избраният от вас бизнес е подходящ и доходоносен трябва да се съобразите със следното.

Опита е важен!

Преди да започнете свой собствен бизнес, натрупайте опит в сферата, която ви интересува, хванете се на подходяща за това работа, дори да работите за ниска заплата или дори без пари. Научете всичко, което можете за всяка страна на този бизнес. Например ако искате да се занимавате с продажба на макарони, но не различавате равиоли от канелони, намерете си работа като продавач или производител (готвач) на макарони.

Запознайте се с бизнеса

Говорете с предприемачи от същата област. Ако не сте добре запознат с бизнеса, който искате да започнете и нямате възможност да си намерите работа в тази сфера, говорете с другите фирми, които предлагат продуктите и услугите, които ви интересуват. За да повишите шансовете си за получаване на вярна и полезна информация, най-добре се допитайте до предприемачи, които развиват дейността си на друго териториално място. Собствениците на малък бизнес са по-склонни да споделят техният опит и познания, когато са сигурни, че вие не сте реален техен конкурент.

Харесва ли ви?

Помислете дали ще вършите работата с удоволствие и дали бихте могли да изпъкнете пред конкурентите, ако ли не насочете дейността си в друга област. Много е трудно да правите успешен бизнес, когато не ви харесва това с което се занимавате. Ако харесвате работата си и правилно сте определили, къде приложението на вашите умения е най-полезно и рентабилно, преминете към следващата стъпка.

Искате ли го от сърце?

Преценете способностите и желанието си да се справите с всеки един аспект на този бизнес. Ако не искате или не можете да се справите с нещо, което трябва да бъде свършено, независимо дали това е производство на продукт, сделка с клиенти или водене на счетоводни сметки – трябва да помислите два пъти преди да стартирате какъвто и да било бизнес.

Струва ли си?

Определете дали бизнесът има голяма възможност за възвращаемост. След като сте работили няколко месеца в дадена област, трябва да имате ясна представа, дали бизнесът е потенциален източник на доходи. За да се уверите в това, трябва добре да анализирате пазара. Трябва правилно да пресметнете дали приходите ще покрият направените разходи. Ако приходите значително надхвърлят разходите, то вие ще реализирате висока печалба, което означава, че бизнесът, с който искате да се занимавате е наистина доходоносен.

Сигурно ли е?

Пресметнете риска. Дори да сте направили най-добрият бизнес план и да сте преминали успешно всички стъпки, може да се провалите, ако изберете бизнес, който е изключително рисков, уязвим, с голяма конкуренция или обект на финансов провал. Ако вашата бизнес идея е насочена към рисков бизнес сектор, не се разочаровайте и не бързайте да я отхвърляте. Трябва да се отнесете към нея с повишено внимание, критичност и предпазливост.

*За да стартирате собствен бизнес Ви е необходимо предварително да проучите пазара, конкуренцията и тенденциите за развитие

Сигурно сте чували това хиляди пъти досега – ако искате да спечелите много пари чрез онлайн бизнес, трябва да предложите свой собствен продукт или услуга.

Добре, направете го хиляда и един пъти!

Въпреки че сътрудничеството с някого е добра възможност за допълнителни приходи, най-добрият вариант си остава предоставянето на уникален продукт или услуга, който вие контролирате. По този начин цялата печалба идва при вас, вместо само около 10 – 40%.