Когато добре написаната автобиография няма ефект

Хората, които търсят работа, прекарват все повече време във вълнение около автобиографиите си, отколко за всички останали детайли в процеса по кандидатстване. Това е така защото повечето вярват, че тя служи като магически куршум. Но независимо колко добре изглеждате на хартия, истината, е че биографията може да ви помогне само донякъде в търсенето на работа, независимо колко добре е написана.

Търсенето на работа се състои от няколко ключови компонента, включително външния ви вид, дейностите, които сте извършвали и представянето ви по време на интервю. Всеки компонент надстроява над следващия и ако ви липсва опит в някоя област, търсенето ви ще е неуспешно. Затова колкото и добре да е написана една автобиография, ако другите компоненти не са изпипани добре, тя просто няма да работи.

Съществуват някои издайническите знаци, които излагат търсенето ви на работа на опасност и колкото по-бързо ги поправите, толкова по-успешно ще бъде издирването на работна позиция.

Най-често срещаните грешки при търсене на работа и писане на автобиография

ЗНАЦИ, ЧЕ ВИ ЛИПСВА ОПТИМИЗЪМ

– Бързате да опровергаете нечии съвети, като използвате реплики от типа „Това не става. Пробвал съм.”

Решение: Отворете се към съветите, които получавате, дори и да сте ги чували преди това.
Понякога на някой съвет му трябва време, за да бъде изпълнен.

– След интервюто си мислите „В момента, в който ме видя интервюиращия, бях сигурен, че търсеше някой по-млад.”

Решение: Няма перфектни кандидати за работа. Някои са твърде стари, други твърде млади; някои нямат достатъчно опит, а други – притежават твърде много.

– Изпращате мейл, в които пише нещо от рода на: „Изпратих ви биография по-рано тази седмица и ви се обадих, но не последва отговор. Пренебрегвате ли ме?”

Решение: Когато сте победени, разстроени или просто ядосани, разходете се и изчистете мислите си преди да изпратите подобен груб мейл.

– Не взимате насериозно търсенето на собствената ви работа, а вместо това за неуспеха си обвинявате външни фактори.

Решение: Има някои аспекти на работата ви, кои не можете да контролирате, но тези, които можете, например броя обаждания, които извършвате всеки ден, да вземете насериозно.

ЗНАЦИ, ЧЕ ПРИЕМАТЕ ПАСИВЕН ПОДХОД

– Не сте си създали план за търсене на работа, а се оставяте на случайността да ви води

Решение: Не правете подобна грешка. Време е да си създадете стратегия и да я запишете. Не разчитайте на паметта си. Записването на задачите, които трябва да изпълните ви прави по-отговорен.

– Опитвате се да се справите сам, без да се възползвате от услугите на специалисти в областта на интервютата и кариерите.

Решение: Намерете някой, който би могъл да ви осигури обективни и конструктивни съвети. Правейки това, вие ще имате възможност да откриете областите, в които сте силни и тези, върху които трябва да поработите.

– Приемете подхода „ако те са заинтересовани ще ми се обадят” и никога не търсите вероятните си работодатели

Решение: Поемете инициативата и звънете на работодателите, за да се осведомявате за състоянието на вашата кандидатура.

ЗНАЦИ, ЧЕ ТРЯБВА ДА ПОРАБОТИТЕ ВЪРХУ УМЕНИЯТА СИ ЗА ИНТЕРВЮ

– Винаги сте на второ място от кандидатите
Решение: Осъществете контакт с хора, които са ви интервюирали и ги запитайте защо работата не е била предложена на вас. Когато правите това, интервюиращите са по-склонни да ви разяснят причината, поради която не сте избран.

– Излизате от интервю, казвайки си: „По дяволите!
Защо казах това?” или „Трябваше да спомена за опита си в . . . . . .”

Решение: След всяко интервю си правете списък с нещата, които не са имали ефект и помислете как да ги префразирате за следващото ви интервю. Тогава, след като се приберете, напишете благодарствено писмо на интервюиращия, като в него споменете липсващата информация и внимателно споменавате това, което не е трябвало да кажете.

– След всяко интервю вярвате, че сте се представили добре, но никога не получавате предложение за работа.

Решение: Работете с професионалисти, които са се специализирали в подготовка за работно интервю и които биха могли да ви помогнат при откриването и поправянето на проблемите ви.

И запомнете: Не само автобиографията е най-важна, а и самите знания и умения, които имате 🙂