Лидерството – изкуството да вдъхновяваш…

Лидерството – изкуството да вдъхновяваш другите да действат по пример

Лидерите правят нещата различни, защото те сами по себе си са различни. Задачата на лидера е да влияе и да вдъхновява хората, които очакват напътствия и подкрепа от негова страна. Това, което разделя, разграничава, лидерите от масите, не е техният пол, възраст или занимание. Не е и тяхното равнище на образование, колко пари печелят, от къде са или кого познават. Това, което разделя истинските лидери от останалите хора, е осъзнаването и загрижеността относно нуждите на другите.

Резултатните лидери вдъхновяват другите да се целят по-високо, да работят по-усилено, да постигат повече за по-малко време и да се наслаждават на това, което вършат. Когато вашата компания попадне в победния кръг, вие можете да убедите останалите, че това не е било случайно. Всичко е било благодарение на вас и на вашия екип, както и на добрата ви колективна работа. А вие като лидер сте свършил работата си много добре.

Трябва да знаете къде отивате

Като лидер е много важно да сте абсолютно наясно къде отивате, и даже още по-важно – защо отивате там?

Какво ви кара да правите това, което правите? Лидерството не е просто пост, който заемате. То е по-скоро дейност. Лидер е най-просто казано някой, който има кураж да даде пример. Като лидери ние живеем постоянно под микроскоп – нищо, което правим или казваме, не остава незабелязано от нашите последователи. Тяхното поведение след това просто ще бъде огледален образ на примера, който сме им дали. Когато вие се докажете като лидер то вашите убеждения, думи и действия карат другите да ви следват.

Постът не прави човека. Човекът прави поста

Хората няма да ви приемат за техен лидер, заради самото ви назначение или защото сте собственик на компанията. Те ще ви възприемат като такъв заради вас самият, заради човекът, който се крие дълбоко във вас. Пренебрегвайки колко добър сте в бизнеса, хората първо ви оценяват като личност. Вашите ценности, честност, връзката ви с хората, всичко, което сте всъщност. Ако ще бъдете вдъхновение за хората, трябва първо да ги убедите, че имате нещо ценно, което да им предложите.
Затова преди да станете голям лидер, трябва да станете голям човек. Лидерът трябва да е човек с истински характер, който въплъщава честност, откритост и истинско обвързване. Тези неща са важни, защото те са основата, върху която ще построите всичко останало в живота си.

Лидерът винаги е готов да помогне

Като лидер вие трябва да сте готов и да служите. Вашето желание и способност да служите на другите, както и същността и качеството на услугите ви, ще бъдат ключът към успеха на вашата организация (компания). Ако отдадете времето, енергията, емоциите и малко повече от усилията си, вие напълно ще се слеете със своите хора, с техните предизвикателства и с работата им.
Ние всички искаме тези, които работят в нашия екип да осигуряват най-доброто обслужване за нашите клиенти и потребители. Но обслужването е отношение, а не отдел в компанията ни. Всеки добър (способен) лидер трябва да знае, че обслужването започва отгоре, и то от един човек – Вие!

Комуникация и разбиране

Ваша задължение е да „отглеждате“ екипа си, да наблюдавате постоянно за появите на страх, съмнение, отричане или друг вид негативизъм, които биха могли да „задушат вашата реколта“. Затова е наистина жизненоважно вие, като лидер да поемате цялата отговорност за всичко.

Точно сега има много мъже и жени като вас, от всички социални прослойки, от всякакви видове бизнес, които се открояват, защото се интересуват дълбоко от нещо. Те използват своите лидерски възможности, за да направят нещо различно. Те самите са различни. Затова се възползвайте от тези свои умения!

Станете Водач!