Какво представлява платформата МетаТрейдър 5/ Meta Trader 5

Президента на Metaquotes Software Corp., Ренат Фатхулин разказва за историята на компанията и за нови продукти, които се очаква да се появят съвсем скоро.

Платформата MetaQuotes

Ренат, разкажете малко повече за компанията MetaQuotes – от колко време разработвате програмно осигуряване за брокерските компании?

Първата система за интернет-търговия, която пуснахме, бе под името „FX Charts” през май 2000 година. Не е съвсем уместно да кажа ‘ние’, след като фактически съм я създал аз. Първото внедряване на FX Charts беше в компанията Inforex Ltd. в Казахстан.  Паралелно стартира разработката на нова система под името MetaQuotes (именно от нея  произлиза името на компанията MetaQuotes Software Corp.). Ето как изглеждаше клиентския терминал:

През 2002г.  пуснахме нова информационно-търговска система MetaTrader 3 (нарекохме го трета версия, поради факта, че нашата първа разработка бе FX Charts, а втората версия – MetaQuotes ). След това разработихме MetaTrader 4 през 2005 г.

Колко комплексни решения за брокерски компании сте разработили?
До момента са 4 платформи, но съвсем скоро ще се появи MetaTrader 5, бета- тестa ще започне прес това лято.

Вярно ли е, че компанията Адмирал Маркетс е сред първите, придобили лиценз за MetaTrader 3 през 2002г.?
Да, така е. От тогава мина много време. Радостно е, че компанията Адмирал Маркетс не само използва нашите решения, а и активно участва в подобрението им.

Разкажете кои са основните преимущества и силни страни на платформата Метатрейдър?

Ренат Фатхулин обещава да покаже MetaTrader 5 в най-скоро време
Тук е нужно да се погледне от няколко страни. От гледна точка на брокера, сме създали комплексно, просто и икономично решение с добра поддръжка и развитие. От гледна точка на трейдъра – много лесен и удобен терминал, поддържащ автоматизиране и голямо общество от трейдъри. Ключът към успеха на терминала МетаТрейдър е програмния език MQL (MetaQuotes Language). Нашата компания ‘хвърля’ много услия за поддръжка на трейдърската общност. Ние поддържаме собствен многоезичен сайт MQL4.community, ежедневно посещаван от около 30 000 уникални посетителя от целия свят. Освен това, съществуват много независими ресурси на база технологията на системата МетаТрейдър. С помощта на Automated Trading Championship 2006/2007/2008 ние популяризираме автоматичната търговия и натрупваме огромен обем практически материал, относно този вид търговия.

Какви нови възможности за трейдърите ще бъдат реализирани в новото поколение на платформата МетаТрейдър 5?
На първо място, тази система е подходяща  за работа на фондовите пазари с директен достъп (търговията на Форекс ще се поддържа в пълен обем).  Пренаписахме терминала от нулата, нов двигател за чартинга, много нови обекти и индикатори, новият програмен език за стратегии MQL5 стана обектно-ориентиран и по-бърз от MQL4 близо 4-20 пъти. Обобщено има много нови неща! Скоро ще започнем бета-тест и всичко ще се види.

Как се изменят аналитичните модули нa програмa? Ще бъдат ли предложени нови индикатори, нови графики, инструменти за технически анализ?
Ще бъде увеличен броя на индикаторите и ще се добавят нови графични обекти (влючително бутони и полета). Всички обекти ще станат активни – те не само ще се управляват от експерти, но ще се получават и съобщения от тях. В състава на терминала ще бъде предоставен голям набор от индикатори с изходен код на MQL5. Нови видове графики решихме да не добавяме, а да се концентрираме върху базовите.

Ще се поддържат ли нов тип поръчки?
Да. Ние напълно изменихме системата за поръчки и се отказахме от хеджирането, което доведе до добавянето на нови типове поръчки.

Ще се поддъжат ли нови пазари? Например опции?
Да, със сигурноост. Нашата цел е реализирането на пълноценна търговска платформа, която безотказно да работи на фондовия пазар. Новите пазари ще бъдат добавяни поетапно. Като за начало, ще започнем с всичко свързано с Форекс.

Ще има ли възможност за интегриране на МетаТрейдър 5 с борсови платформи?
Да. Системата е проектирана на ново за изпълнение на заявки от различни места. Ще има пълен набор API, включително и клиентски (за отделни лицензи).

Ще се поддържа ли котировки Level 2?
Да, ще се поддържат, всичко вече работи. Разбира се, доставчика на ликвидност трябва да ги поддържа.

С какви борси могат да се свързват брокерските компании?
На първо място ние се интересуваме от ММВБ (вече правим тестове), както и на борсите в ОАЕ. Списъкът с борсите ще се допълва постоянно – за това ще ни помагат независими програмисти (например BostonTechnologies ), занимаващи се главно с интеграцията на системата МетаТрейдър с банки и борси.

Кои нововъведения в МетаТрейдър 5 Вие лично бихте искали да подчертаете?
Преди всичко, поддръжката на много пазари и MQL5 с максимална интеграция в MQL5.community

В МетаТрейдър 5 ще бъдат ли реализирани нови методи за защита на информацията?
Да, естествено. Щатна поддръжка на идентификацията, чрез клиентските SSL сертификати, силно кодиране на личните данни, от страна на клиента и по-добра защита за експертите.

Очаква ли се публичен бета-тест на новата програма?
Да, както винаги. Ще започнем тестването с клиентския терминал, а след това ще преминем към брокерските функции.

Кога се очаква крайната версия на МетаТрейдър 5?
Определено през тази година.

Какви са Вашите планове за бъдещото развитие на MQ?  Има ли проекти, които не са свързани с търговски платформи?
През следващите 3 години планираме да доусъвършенстваме проекта МетаТрейдър 5. Паралелно с това, най-вероятно ще започнем разработването на следваща система. Освен търговски платформи, три години назад, започнахме проект по разработване на система за управление на предприятия. В началото това беше решение само за нас, в последствие се превърна в TeamWox – система за групова работа, включваща в себе си CRM функции.

Какво ще пожелаете на клиентите на Адмирал Маркетс?
Успех в нелекото занимание – търговията!