Възръстните по-добри интернет потребители от младите

Въпреки възприетото мнение, че тийнейджърите са изключително схватливи по отношение на новите технологии, те не могат да използват интернет толкова умело, колкото възрастните, показва проучване, направено от щатската компания Fremont.
Тийнейджърите на възраст между 13 и 17 години използват целенасочено интернет през 55% от времето прекарано в световната мрежа. При възрастните този процент е 66%, съобщи Нилсън Норман, служител в Fremont. Когато тийнейджърите срещнат трудност или не могат да открият нещо в даден уеб сайт те са склонни да го напуснат.
Ако не намерят, това което търсят в сайта веднага, те затварят прозореца, каза Якоб Нилсън, основател на фирмата. Нежеланието им за четене ни изненада, добави той. Младежите предпочитат уеб сайтове, в които има кратки текстове и големи снимки или картинки.

Проучването цели да помогне на собствениците на сайтове, които искат да привлекат тийнейджърската аудитория. Според изследване на компанията Jupiter в момента 20 млн. американски младежи използват интернет.

Нилсън Норман наблюдавал поведението на 38 тийнейджъри в интернет и начинът, по който те се справяли с дадените им задачи, като копиране на текстове от сайтове и търсене на резултати в търсачките.

Участниците в проучването са от Калифорния, Колорадо и Австралия. Резултатите показват, че те не обичат да четат дълги блокове текст, а предпочитат илюстрациите и снимките. Те бързо се отказват от сайтовете със сложна навигация и от тези, в които срещат някакви проблеми. Те са показали лоши умения при търсене, като обикновено са кликвали върху първият линк от страницата с резултатите.

Проучването показва, че тийнейджърите отделят по-голямо внимание на дизайна на уеб сайта, за разлика от възрастните, но не се впечатляват от претрупани с картинки сайтове в различни цветове. Те предпочитат изчистен и “готин” дизайн, както се изразяват те. Като пример повечето от тях са дали сайта на Apple Computer.

Анализираната група младежи показали афинитет към сайтове, в които се отнасят към тях като с тийнейджъри, а тези, в което ги третирали като деца били игнорирани.